Een Taal Erbij

Een beeld  zegt meer dan duizend woorden. Bovendien blijft een beeld vaak langer op het netvlies hangen dan gesproken taal.  

Bij deze methode bekijken we je opvoedvraag door deze op tafel op te stellen met duplopoppetjes.  Door het werken met de poppetjes en ander materiaal wordt zichtbaar wat jij, je partner of je kind innerlijk beleven.  Het maakt je meer bewust van de relaties en interactie in het gezin.

Vaak kijken we ook naar je eigen gezin van herkomst, omdat dat deze van invloed is op je huidige opvoedstijl.

Er ontstaat meer begrip tussen gezinsleden. Ouders geven achteraf vaak aan dat ze eigen gewoontes of gedrag zien, waar zij zich voorheen niet zo bewust van waren.  Tevens laat de opstelling oplossingen zien voor de opvoedvraag.  Dit maakt deze methode zo krachtig bij opvoedvragen, waar je voorheen met praten  en praktische tips niet verder kwam.

Voor welke hulpvragen is Een Taal Erbij helpend?

Deze methode is toe te passen bij elke opvoedvraag, waarbij ouders gemotiveerd zijn om werkelijk te kijken naar wat er gaande is in het gezin.  En graag willen weten wat je kind of jij als ouder nodig hebben om het betreffende probleem te doorbreken.

Ook daar waar het over het geheel best goed gaat met het kind en het opvoeden, maar er één (hardnekkig) probleem is wat steeds terug komt.  Je hebt al van alles geprobeerd, maar het probleem blijft bestaan.  Bijvoorbeeld moeite met afscheid nemen, elke dag strijd aan de eettafel, slaapproblemen. Of als jullie als ouders heel verschillend zijn en het  lastig vinden om samen op één lijn te staan in de opvoeding.    Bij enkelvoudige vragen is één sessie en een follow up afsrpaak vaak voldoende om een verandering in gang te zetten.

Bij de uitgebreidere opvoedvragen kan een Taal Erbij ingezet als onderdeel van een gezinscoachingstraject of als aanvulling op andere hulpverlening.

‘Na de sessie met de duplopoppetjes zag ik opeens waarom het ons maar niet lukte om niet op één lijn te zitten, naar de kinderen toe. En hoe wij dat zelf in stand hielden. Geen wonder dat mijn zoon ons steeds uitspeelde. Inmiddels zijn wij samen meer één team, als opvoeders, en dat geeft heel veel rust thuis.’   Vader en moeder van Joep (4) en  Max(3).

Hoe ziet 'Een Taal Erbij traject' eruit?

Tijdens het vrijblijvende kennismakingsgesprek luister ik naar je vraag. Ik schat in of een ‘Een Taal Erbij opstelling’ past bij je hulpvraag. Daarna maken we een afspraak hiervoor in mijn praktijk.  Deze afspraak duurt 1,5 tot 2 uur. Na twee weken bel ik je. We  bespreken of jullie vraag beantwoord is en jullie zelf verder kunnen. Of dat er misschien nog een vervolg nodig is. Ik ga hier uit van jullie eigen kracht en keuzes.

‘Linda gebruikte duplopoppetjes om ons uit te beelden. Het werd me duidelijk dat er twee ‘kampen’ in ons gezin waren ontstaan. Ik en onze  zoon, mijn man en onze dochter.  Dit was zo gegroeid. We kregen tips hoe dit te doorbreken. Sindsdien hebben onze kinderen minder ruzie en spelen zelfs samen’.   Moeder van Kyan(6) en Lisa(4).

Een Taal Erbij als aanvulling op andere hulpverlening.

In overleg met je bestaande behandelaar is het mogelijk om een Taal Erbij opstelling bij BlijThuis te doen naast de al lopende hulpverlening. Bijvoorbeeld naast speltherapie of ambulante begeleiding aan huis.  Een reden hiervoor kan zijn, dat de behandeling of begeleiding vooral gericht is op een probleem van het kind. Maar dat jullie de indruk hebben dat de interactie in het gezin onbedoeld het probleem in stand houdt. 
Een andere reden kan zijn, dat de huidige hulpverlening stagneert, maar dat hulpverlener  wel een goede basis heeft opgebouwd met kind en ouders.  Als er na de Taal Erbij sessie een doorbraak wordt verwacht, kan het kind verder met de vertrouwde behandelaar.

Kortom in sommige gevallen kan een Taal Erbij sessie de bestaande behandeling versterken of versnellen. Zonder dat het kind extra belast wordt met wennen aan een nieuwe behandelaar. Vraag naar de mogelijkheden.

Gun jezelf, je kind en je gezin een Blij Thuis en maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.
Het eerste kennismakingsgesprek kost je niets.
We ontdekken samen of wij een klik hebben.
Daarna beslissen we of we een afspraak gaan plannen.

Vraag een gesprek aan >>